- 50g drożdzy,
- 1/4 szkl. mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1/4 – 1/2 szkl. miodu,
- ok. 500g mąki,
- 1/2 kostki miękkiego masła,
- 3 jajka
Drożdze rozgnieść z cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód, ponownie dokładnie wymieszać.
Dodać 2 jajka (lub 3 żóka, wetedy ciasto będzie żółciutkie), wymieszać, dodać masło, wymieszać.
Na koniec dodawać po trochu mąki, wyrabiając ciasto.
Tak przygotowane ciasto można rozwałkować na ok 1 cm i wykrawać krążki lub formować samemu kulki. Wyłożyć na formę i posmarować jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok.75 st. i po 5-10 min. podkręcić na 200 st. i piec do uzyskania złotego koloru. Można nadziac wisienkami lub jagodami