- 3 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka całych goździków
- 1 czubata łyżka karobu (niekoniecznie)
Włożyć do młynka lub blendera wszystkie przyprawy i je zemleć. Włożyć do garnka miód, olej, wodę, zagotować. Dodać zmielone przyprawy, karob, wymieszać, dodać sodę i proszek. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać drewanianą łyżką. Odstawić do wystudzenia, zimne przykryć i schować do lodówki do następnego dnia. Wałkować cienkie placki (na ok. 3 mm), wykrawać foremką lub szklanką. Układać na wysmarowanej olejem blaszce. Piec ok. 7-10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Cieńsze pierniczki pieką się szybciej, grube trochę wolniej. Jeśli zależy nam na puchatych pierniczkach, to wyjmujemy je z piekarnika gdy lekko się zrumienią od spodu, zostawione dłużej będą twardsze. Zostawiamy je przez chwilę na gorącej blaszce, po kilku minutach zdejmujemy.