Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej białej
- 1/3 szklanki mąki z amarantusa
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki syropu słodowego lub miodu
- 3 łyżki karobu lub kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki kwaśnego dżemu lub soku z cytryny
- 5 jabłek
Wymieszać w misce mąkę pszenną, mąkę z amarantusa, karob (lub kakao), sól i sodę. Rodzynki zalać zimną wodą i zmiksować. Dodać do ciasta rodzynki, syrop słodowy lub miód, olej i dżem lub sok z cytryny. Wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć na dużą, wysmarowaną olejem i poprószoną mąką okrągłą foremkę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wcisnąć do ciasta. Piec w temp. 180°C. Sprawdzić patyczkiem środek ciasta, powinien być suchy.