Sałatka pęczakowa Pax


Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • oliwa
  • ocet winny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pęczak ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Paprykę i ogórka pokroić w równą kostkę, wielkości kostki cebuli. Ostudzony pęczak polać oliwą i skropić octem winnym, wymieszać z warzywami, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Sałatka jest doskonała również z innymi ziołami, ze świeżą kolendrą lub miętą. Dobrze, jeśli postoi i się przegryzie.