- 1 margaryna
- 1 i 1/3 szkl. mąki (ew. pół na pół z mąką razową)
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. słonecznika
- ½ szkl. cukru (można mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody
Margarynę lekko rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po kolei mąkę, płatki, słonecznik, i sodę. Można wyrobić ciasto ręką. Jeśli jest za gęste, dodać łyżkę lub dwie wody.
Wyrabiać niewielkie ciasteczka (ręką zwilżoną w wodzie lub kłaść łyżką).
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Można dodać też ziarna sezamu, siemię lniane, rodzynki, itp.
Można też zmielić płatki owsiane i słonecznik w blenderze, wted ciastka wyjdą bardziej kruche.