- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki pestek słonecznika
- 2 cebule
- bazylia
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
- ostra papryka
- sól
- olej
- 3 łyżki mąki grahama lub innej razowej
- 1 łyżka sezamu
Kaszę ugotować w podwójnej ilości wrzątku. Wystudzić. Słonecznik zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 min. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę kaszę i odcedzony słonecznik, dodać cebulkę. Doprawić solą, bazylią, słodką i ostrą papryką, i pieprzem ziołowym, wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące połączonej z sezamem, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Z tej ilości wychodzi ok. 10 kotletów, są bardzo smaczne i chrupiące.