Składniki:
- 1 duży, gruby por
- 1 1/2 szklanki pestek z dyni
- 1 łyżka sezamu
- 1 duży seler
- 1-1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 5 kromek razowego chleba
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
- ostra papryka
- gałka muszkatołowa
- olej
Ugotować seler, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb lub wystudzić kaszę. Pora pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać. Przepuścić przez maszynkę selera, odciśnięty chleb lub kaszę, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól, słodką paprykę i pieprz ziołowy oraz 3 łyżki oleju, wyrobić masę. Jeśli jest sucha, to dodać nieco wody z moczenia chleba. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 25 min w średnio nagrzanym piekarniku. Bardzo smaczny, doskonale się rozsmarowujący pasztet. Ma delikatną nutkę selera, ale dla osób, które nie lubią tego smaku można zamiast selera dodać ugotowaną pietruszkę i duży ziemniak.