- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- cukier (trochę)
- woda (2 szklanki)
- dodatki: boczek, ser żółty, cebula, czosnek itp.
Zaczynamy od zrobienia zaczynu z 1/2 szklanki wody, odrobiny mąki, drożdży i cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po czym mieszamy z resztą mąki, wody i solą i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody, aby ciasto nie lepiło się i było sprężyste.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozciągamy je, układamy na nim boczek pokrojony w drobną kostkę, pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrabiamy ciasto ponownie, aby dodatki dobrze się rozprowadziły i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wkładamy do formy, posypujemy po wierzchu odrobiną tartego sera. Wkładamy w piekarnik na 200 stopni i pieczemy około godziny.