-
Sałatka pęczakowa Pax
Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 cebula 1 czerwona papryka 1 ogórek 2 łyżki posiekanej dymki 1 posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżki posiekanej bazylii oliwa ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Pęczak ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Paprykę i ogórka pokroić w równą kostkę, wielkości kostki cebuli. Ostudzony pęczak polać…
-
Sałatka z brokułów Pax
Składniki: 1-2 duże brokuły starte na tarce 2-3 czerwone i żółte papryki pokrojone w kostkę puszka kukurydzy Sos: majonez słodka śmietana ząbek czosnku posiekany pól łyżeczki musztardy odrobina ketchupu Składniki sałatki i sosu wymieszać i połączyć.
-
Sałatka z dyni Pax
Składniki: 150 g dyni 1/2 szklanki oliwy extra vergine sok z 1 cytryny garść rukoli sól, pieprz, płatki parmezanu ewentualnie esencja balsamico Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni co najmniej przez cztery godziny. Zamarynowaną, osączoną dynię ułożyć na talerzu, posypać rukolą…
-
Sałatka niemiecka po bawarsku od Pax
Składniki: 75 dag ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka bulionu mięsnego w proszku 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki octu winnego 2 i 1/2 łyżki oleju 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i ugotować. Cebulę obrać, następnie posiekać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić…
-
Sałatka ze szpinakiem Pax
Składniki: świeże liście szpinaku ser feta pokruszony arbuz pokrojony na kawałki kukurydza z puszki natka pietruszki prażone ziarna słonecznika posiekana czerwona cebula skropiona sokiem w 1 cytryny i pozostawiona w soku na 1 godzinę Sos: sok z cytryny, którym polana była cebula oliwa z oliwek pół łyżeczki musztardy sól, pieprz Wymieszać składniki sałatki i polać…
-
Sałatka z ozorków Yenny
Składniki: 3 ozorki 1 puszka groszku 6-8 ogórków kiszonych 1 mała cebula majonez sól pieprz pieprz ziołowy Ozorki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, obrać z błon i pokroić w kostkę lub półplasterki. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym
-
Sałatka Gyros Yenny
Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 8 ogórków konserwowych kapusta pekińska nieduża cebula przyprawa gyros majonez keczup Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oprószyć obficie przyprawą gyros i usmażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Połączyć wszystkie składniki i doprawić majonezem oraz ketchupem
-
Sałatka Capri Sokrata
Składniki: 125 g sera mozarella 2 pomidory 1 czerwona cebula oliwki drylowane oliwa z oliwek bazylia Kroimy w plasterki ser, pomidor i (cieniutko) cebulę. Przekładamy po kolei: ser, pomidor, cebula, ser, pomidor, cebula… Inna wersja – kroimy pomidora i mozzarellę w kostkę, cebulę siekamy. Przyozdabiamy świeżą bazylią. Skrapiamy oliwą i posypujemy oliwkami.
-
Sałatka warstwowa _Joanny_
Składniki: ugotowany i ostudzony ryż ogórki kiszone, pokrojone keczup jaja ugotowane na twardo pokrojony por (lub pokrojone jabłko z cebulą) kiełbasa pokrojona groszek konserwowy Układać w salaterce (najlepiej przezroczystej) warstwami: ogórki, ryż, keczup, jajka, ryż, majonez, por, ryż, keczup, kiełbasę i majonez. Na wierzchu posypać groszkiem.
-
Szybkie ciasto z jabłkami AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej białej 1/3 szklanki mąki z amarantusa szczypta soli 2 płaskie łyżeczki sody 2 szklanki rodzynek 3 łyżki syropu słodowego lub miodu 3 łyżki karobu lub kakao 1/2 szklanki oleju 2 szklanki zimnej wody 2 łyżki kwaśnego dżemu lub soku z cytryny 5 jabłek Wymieszać w misce mąkę pszenną, mąkę z…
-
Makowiec na kruchym spodzie AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)
Ciasto: 2 szklanki mąki grahama 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki oleju szczypta soli szczypta kurkumy 1 szklanka zimnej wody Masa makowa 2 szklanki suchego maku 3/4 – 1 szklanki mleka roślinnego (kokosowego, sojowego lub innego) ok. 1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżki oleju 6 winnych jabłek Jabłka zetrzeć…
-
Orzechowiec AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)
Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej grahama 1/3 szklanki oleju ok. 1/2 szklanki zimnej wody 3 łyżki syropu słodowego lub miodu 1 łyżeczka sody szczypta soli W misce połączyć mąkę i sól. Dodać olej, starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać syrop słodowy lub miód, wodę, zagnieść szybko ciasto, schłodzić. Upiec 4 cienkie placki w…
-
Ciasto drożdżowe z owocami i dużą ilością kruszonki AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)
Ciasto: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej białej 2 szklanki mleka (kokosowego, sojowego lub innego roślinnego) 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki aromatu śmietankowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki oleju duża szczypta kurkumy szczypta soli 1 ugotowany ziemniak 8 g drożdży instant 2/3 szklanki rodzynek Kruszonka: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru olej Owoce:…
-
Szarlotka razowa najprostsza AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)
Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej grahama 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki oleju ok. 1 szklanki zimnej wody 1/8 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki kurkumy Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek 1 szklanka rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać, udusić w kilku łyżkach wody z rodzynkami, dodać cynamon. Schłodzić. Wymieszać mąkę grahama, kaszę mannę, sól i…
-
Miodownik AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej grahama 1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka roślinnego (sojowego lub innego) kilka łyżek zimnej wody (lub więcej) Do mąki wymieszanej z proszkiem i sodą dodać olej, posiekać. Dodać syrop słodowy lub miód, mleko i stopniowo…
-
Słodkie niebo AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)
Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki grahama 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej białej 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki kurkumy ok. 1/2 szklanki zimnej wody ok. 1/2 szklanki zimnej wody szczypta soli Wymieszać mąkę pszenną białą z mąką grahama, solą, proszkiem i kurkumą, posiekać z olejem. Dodawać wodę do czasu,…
-
Krajanka daktylowo-kokosowa AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)
Składniki: 2 szklanki mąki grahama 1 szklanka płatków owsianych 1/4 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki kurkumy 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki + 4 łyżki zimnej wody 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu Zamiast mąki pszennej razowej można dać pszenną białą pamiętając o nieco mniejszej ilości wody lub mleka roślinnego do ciasta. Jeśli ktoś…
-
Jak wykorzystać sos la pomarola Agnieszki
La pomarola może służyć jako baza do innych dań: Rozgrzać sos na patelni, dodać białego sera (twarogu), wrzucić na to makaron i danie gotowe Rozgrzać na patelni z olejem kilka pokrojonych ząbków czosnku, dodać pomarolę i posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić na pikantno i juz mamy spaghetti alla carrettiera Rozgrzac na patelni kilka ząbków czosnku, dodać naszą…
-
Makaron z serem Małgorzaty
Składniki: dowolny makaron ser (parmesan, cheddar, itp.) oliwa czosnek świeża bazylia Ugotować makaron, odcedzić. Do gorącego dodać oliwę, ser, 2 ząbki czosnku i świeżą bazylię. Wymieszać i podawać.
-
Włoski sos pomidorowy la pomarola Agnieszki
Składniki: 3-4 kg pomidorów świeżych, dużych i bardzo dojrzalych 2 marchewki 1 duża cebula 1 lodyga selera naciowego (jeżeli nie ma, może być kawałek korzenia) bazylia sól cukier masło W niewielkim garnku zagotować wodę i do gotującej wrzucać pomidory na odparzenie (około 20 sek.), aby skórka dała się obrać. Przygotować garnek, w którym będziemy gotować sos, i…